Hoe kan ik omgaan met stress?
Met deze tips helpen we je op weg.Hoe kan ik als student omgaan met de stress die de coronamaatregelen met zich meebrengen?
Hoe langer de situatie van het afstandsonderwijs duurt, hoe meer stress je als student kan ervaren. Enerzijds omdat je in een fase van je leven zit waarin sociale contacten je focus zijn, anderzijds omdat je in deze leeftijdscategorie ook heel vaak naar anderen kijkt om te zien hoe zij met een bepaalde situatie omgaan. Bjivoorbeeld: Wanneer beginnen mijn medestudenten te studeren aan een vak? Hoe pakken zij de blok aan?
De geldende maatregelen maken dat deze bron van steun voor studenten momenteel wegvalt. Het is dus niet zo abnormaal dat je je wat angstig, minder goed in je vel of onzeker voelt. Er zijn echter dingen die je kan doen om met deze stress om te gaan.
Zorg goed voor jezelf
Alles begint met een basis van zelf-zorg, deze zorgt er immers voor dat je lichamelijke én emotionele reserves op peil blijven. Zo ben je weerbaarder tegen stress (of zal je meer energie hebben om er mee om te gaan).
- Breng structuur in je dag: Sta op en kleedt je aan zoals je zou doen wanneer je naar de campus gaat. Deel je dag op in kleinere stukken en wissel studeren/les volgen af met (kleine) ontspanningsmomenten en plan voldoende ontspanningsmomenten in. Probeer voor deze ontspanningsmomenten andere delen van jezelf te activeren dan degene die je gebruikt om les te volgen of te studeren. Wees actief of maak iets met je handen, activeer je zintuigen (bv. door naar muziek te luisteren of een ontspannend bad te nemen).
- Beweeg, ga naar buiten: Fysieke activiteiten hebben een grote impact op ons mentaal welzijn, zoek naar dingen waar jij je goed bij voelt: lopen, wandelen, dansen, touwtje springen,… Je zal hier nog meer voldoening uit kunnen halen wanneer je voor je fysieke activiteit naar buiten gaat.
- Zorg voor een echte werkplek: Je kan je focus beter houden wanneer je een aparte plek hebt om te “werken”. Het kan al helpen wanneer je op kot de ene kant van je tafel reserveert als werkplek en de andere om bv. te eten. Belangrijk is vooral je slaapplek te houden om te slapen (studeer of volg dus best niet te veel online lessen in bed).
- Zorg ook voor je lichaam: Probeer voldoende te slapen, eet gezond en let op met alcohol en drugs. Dit helpt er mee voor dat je fysieke batterijen opgeladen blijven, een essentiële voorwaarde om je ook goed in je vel te voelen.
Leer omgaan met teleurstellingen
De maatregelen zorgen er jammer genoeg voor dat er dingen wegvallen waar je misschien hard naar uitgekeken had (bv. die buitenlandse stage die niet kan doorgaan, de verjaardagsfuif die gecanceld werd,…). Het is oké om te rouwen over de gemiste kansen en de verliezen die je ervaart, maar probeer er daarna anders tegenaan te kijken en over na te denken. Enkel stilstaan bij je verliezen maakt je immers niet vrolijker. Denk aan wat je wel kan doen om belangrijke zaken te vieren en zoek naar nieuwe manieren om te vieren. Overweeg om belangrijke gemiste gebeurtenissen op één of andere manier in te halen wanneer het opnieuw kan.
Sociale contacten blijven belangrijk
Omdat de meeste lessen op de campus zijn weggevallen, valt de verbondenheid met je jaargenoten weg of heb je zelf nog niet echt veel kans gehad om je jaargenoten te leren kennen. Thuis moeten blijven kan maken dat je je eenzaam voelt. Probeer toch verbinding te maken met je mede-studenten door een corona-veilige wandeling te maken, online samen te studeren, een e-lunch te houden, of andere manieren te zoeken om contact te houden.
Probeer daarnaast ook betekenisvolle contacten te hebben met de mensen die in je bubbel zitten (je kotgenoten, je familie, je lief,…). Maak tijd voor een goed gesprek en vertel over de dingen die je bezig houden of waar je mee zit.
Zoek naar dingen die je kan controleren
Stress kan vergroten wanneer je het gevoel hebt dat je geen grip op de situatie hebt. Het kan helpen op zoek te gaan naar dingen waar je wel controle over hebt. Erkennen dat je geen controle hebt over andere mensen en aanvaarden dat je enkel je eigen gedachten, gevoelens en gedrag kan beheersen. Onzekerheid zorgt er soms voor dat je je zorgen kan maken over de toekomst, probeer je echter te focussen op het oplossen van problemen in het hier en nu. Het oplossen van deze problemen zal er immers voor zorgen dat je actuele stress kan verminderen
Waar kan ik meer informatie of steun vinden?
Er bestaan heel uiteenlopende en goede initiatieven en informatiebronnen, maar vaak zie je door het bos de bomen niet meer. We bundelen hieronder alvast enkele initiatieven die zeker de moeite waard zijn om te verkennen.