Wanneer moet ik (professionele) hulp zoeken?

Met deze tips helpen we je op weg.

Ik voel me niet zo goed in mijn vel de laatste tijd, wanneer moet ik (professionele) hulp zoeken?

Voel je je de laatste tijd wat down, angstig of onzeker? Weet je niet zeker of je een professional nodig hebt om je weer beter te voelen? Of twijfel je of jouw situatie wel voldoende ernstig is om de stap naar hulp te zetten?

We hebben allemaal al eens een mindere dag, zeker wanneer we in een stresserende periode zitten. Veel mensen zullen uit zichzelf uit deze periode komen, maar op sommige momenten kan het zijn dat je hier niet onmiddellijk in slaagt en je je mentale gezondheid ziet dalen. De beslissing maken om hulp te zoeken kan ontzettend moeilijk zijn, we tonen onszelf niet graag van onze kwetsbare kant, hebben schrik om als “zwak” bestempeld te worden en het kan ongemakkelijk aanvoelen iemand om steun te vragen. Daarnaast vragen we onszelf als (toekomstige) hulpverleners gemakkelijk af of onze klachten wel “ernstig” genoeg zijn om een professional mee lastig te vallen. Wanneer het gaat over je mentale gezondheid is er echter geen verkeerd moment om hulp in te schakelen.

Deze tips kunnen je op weg helpen.

Op welke signalen kan ik letten?

Iedereen beleeft mentale gezondheid op zijn of haar eigen manier, dit wil dus ook zeggen dat iedereen een eigen manier kan hebben om zich niet goed in zijn of haar vel te voelen. Dit kan bijvoorbeeld variëren van subtiele gevoelens dat iets niet pluis is tot overspoeld worden door fysieke, emotionele of gedragsverandering en reacties. Er zijn dus een heleboel signalen waarop je kan letten om de eventuele stap naar hulp te zetten.

 Ervaar jij of je omgeving een verandering in je gedrag, gedachten of gevoelens, let dan op hoe lang deze veranderingen aanhouden; of deze veranderingen komen en gaan of ze het grootste deel van de tijd aanwezig zijn; en of ze je dagelijks leven en/of je dagelijkse routine in de weg komen te zitten.

 Over het algemeen kan je stellen dat je best hulp zoekt wanneer je je herkent in de volgende zaken:

  • veranderingen in gedrag, gedachten en/of gevoelens die langer aanhouden dan een paar weken;
  • je capaciteit om te studeren of werken wordt er door beïnvloedt (je kan je niet meer concentreren, bent niet meer in staat de lessen te volgen, raakt niet meer uit je bed om op tijd te komen voor de online lessen, of slaagt er niet meer in je boven je cursus of aan een taak te zetten);
  • je relaties worden er door beïnvloedt (relatie met je lief, je kotgenoten, je vrienden , je collega’s of je familie);
  • of je ervaart dat de veranderingen een impact hebben op je participatie aan het sociale leven (al dan niet online); je hebt geen zin of fut meer om anderen te zien en sluit je meer en meer af van anderen.
Waarom is het belangrijk om hulp te zoeken?

Of jouw probleem nu mild of ernstig is, iemand inschakelen voor steun of hulp kan er voor zorgen dat je jouw probleem opgelost krijgt. Door over je problemen of je gevoelens te praten ervaar je dat je er niet alleen voor staat en dat je zeker niet de enige bent die zich wat minder voelt.

Een professionele hulpverlener zal samen met jou kijken naar wat er aan de hand is en op zoek gaan naar een aantal manieren om met deze situatie om te gaan die voor jou werken.

Tegenwoordig wordt je hiervoor niet meer op de sofa gelegd om te vertellen over je verleden, maar focussen de meeste behandelingen zich eerder op de toekomst. Door samen met de hulpverlener op zoek te gaan wat voor jou werkt in deze situatie kan je zelf een actieve rol opnemen in je herstel.

Verschillende bronnen van hulp aanspreken

Wanneer je er nog niet klaar voor bent om de stap naar een professionele hulpverlener te zetten kan je ook andere bronnen van hulp aanspreken. Ervaar je echter geen veranderingen en blijft het feit dat je je mentaal wat minder goed voelt een invloed uitoefenen op je functioneren en/of je relaties, aarzel dan niet om de stap naar een professionele hulpverlener te zetten. Zij kunnen er vaak al in een paar sessies voor zorgen dat je over een aantal tools beschikt waarmee je zelf verder aan de slag kan gaan.

We zetten de verschillende bronnen van hulp nog even op een rijtje:

  1. Zorg goed voor jezelf: plan elke dag een momentje “me time” in, dit is een momentje waarop je iets doet waardoor je je goed voelt. Hierdoor kan je je emotionele batterijen opnieuw opladen. Dit “me time”-momentje kan voor iedereen verschillend zijn; voor de ene is dat een wandeling in de natuur, voor de andere is dat een virtuele quiz met vrienden. Probeer daarnaast regelmaat en structuur in je dag (ook in slapen en eten) te brengen, gezond te eten en voldoende te slapen en bewegen.
  2. Gebruik je bestaande steunnetwerken: Blijf in contact met vrienden en familie, neem daarbij een actieve houding aan en wacht niet tot je zelf gebeld wordt. Plan desnoods elke dag een telefoontje, video-call, tele-lunch of corona-veilige wandeling in. Ook de “Praatmaatjes” van Students For Students kan je aanspreken.
  3. Kijk terug naar hoe je moeilijke situaties in het verleden opgelost hebt: soms kan het helpen eens terug te denken aan andere stressvolle situaties waarin je je al bevond. Hoe heb je je daar toen doorgeworsteld en wat heeft er je toen geholpen. Misschien kan je een aantal van deze strategieën ook wel in je huidige situatie gebruiken.
  4. Gebruik online hulpbronnen: dit platform bevat een aantal links naar online hulpbronnen (watwat, houvast, noknok,…), hierop staan er tal van tips die in jou situatie kunnen helpen of oefeningen waar je zelf mee aan de slag kan gaan.
  5. Aarzel niet de stap te zetten naar een professionele hulpverlener: Heb je bovenstaande stappen reeds geprobeerd, maar blijf je zitten met een slecht gevoel schakel dan een hulpverlener in (dit kan via het STIP, Tejo of Psy-net).
Getuigenissen van medestudenten

Ook onder je collega-studenten zitten er die het momenteel zwaar hebben. Sommigen onder hen hebben de stap naar hulp reeds gezet. Dit kan zijn door iemand die dichtbij staat (een vriend(in), een kotgenoot, een familielid, …) in vertrouwen te hebben genomen en uitgesproken hebben over hoe ze zich voelen. Anderen hebben misschien de stap gezet naar het STIP of hebben ander (online) hulp gezocht.

Enkele moedige studenten van onze faculteit willen hun verhaal en gevoelens op dit platform met je delen. Om je te laten zien dat je niet alleen bent. Om je te laten zien wat hen geholpen heeft. In de hoop dat het je kan helpen eveneens de stap te zetten om niet alleen te blijven zitten met je verhaal.

Samen sterk tijdens corona

Samen sterk tijdens corona

Een sterk sociaal vangnet is een belangrijke basis om je goed in je vel te voelen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je moet maar eens student zijn in tijden van afstandsleren en mondmaskers. Gelukkig is er ‘Samen sterk tijdens corona’. In deze reeks...

read more
Goesting

Goesting

Het is nu ongeveer één jaar geleden dat we in deze eigenaardige situatie zijn beland. Een jaar van thuis zitten, met als gevolg een chronische overdosis blauw licht van alle schermen om ons heen en waarschijnlijk een chronische deficiëntie van vitamine D. Een jaar van...

read more
Getuigenis van een medestudent

Getuigenis van een medestudent

Ik ben een 21-jarige student geneeskunde en zit in een mengeling van 3e bachelor en 1e master. Ik heb ADHD en heb een voorgeschiedenis van depressie en social anxiety. Ik ben niet beschaamd om dit te zeggen want dit zijn dingen die mij hebben gemaakt tot de persoon...

read more

Het STIP

Het STIP is de toegangspoort tot de studentgerichte diensten. Je kan bij hen een afspraak maken bij een studentenpsycholoog, een studiecoach of een zorgcoördinator.

Tejo

Tejo biedt therapie voor jongeren aan, helemaal anoniem en gratis.

Students for Students

Vind je een studenten-psycholoog overbodig maar heb je toch nood aan een persoonlijk gesprek? Misschien is een praatmaat wel iets voor jou? Of neem je graag deel aan één van hun activiteiten voor studenten?

Psy-net

Psy-net biedt hulp aan Antwerpse universiteit- en hogeschoolstudenten die kampen met psychische problemen.