Kinesia Srava-challenge

Colleges gaan grotendeels online door en de deuren van de studentencafés zijn al wekenlang dicht. Het studentenleven lijkt stil te liggen. Maar dat is buiten Kinesia gerekend! Zij bedenken volop initiatieven om (coronaproof en online) met elkaar in verbinding te blijven. Zo organiseerden ze dit semester een reeks sportieve challenges op Strava. Céderic, praeses van Kinesia, en Iris en Robbert, sportverantwoordelijken van de vereniging, geven meer uitleg over dit initiatief.

“Het idee ontstond al tijdens de vorige lockdown”, zegt Iris. “Toen hielden we via Strava een loopcompetitie om onze leden in beweging te houden. Dat was een succes, en dit jaar hebben we het concept verfijnd. In plaats van een lange competitie hielden we nu wekelijks een nieuwe challenge. Iedereen is welkom om mee te doen: naast leden van Kinesia deden ook veel studenten revaki mee die niet bij ons waren aangesloten, ook studenten uit andere opleidingen. Zelfs mijn stagebegeleider deed mee!”

Robbert: “De challenges gaan van zo snel mogelijk 1000 meter lopen tot de langste route fietsen. De punten die de deelnemers daarmee verdienen worden opgeteld. De winnaars (een bij de mannen en een bij de vrouwen) krijgen als prijs een bon van de sportwinkel Addictstore, de sponsor van Kinesia.”

Hoog competitiegehalte

Nog belangrijker dan de uiteindelijke prijs, is het competitiegehalte en de eer om ten minste een week bij de winnaars te horen. Iris: “Op onze kanalen publiceren we elke week de weektoppers. Op die manier word je ook echt ‘beloond’ voor je prestatie. Dat maakt het extra competitief.

Ook Céderics competitieve kant werd door de challenges aangewakkerd. “Bij de grote competitie in april had ik al vrij snel door dat ik niet zou winnen. Bij deze reeks challenges had ik elke week weer een nieuwe kans om te laten zien waar ik goed in was.”


Seppe ging volop voor de challenge ‘fiets de langste route’ en behaalde maar liefst 353 kilometer op de teller!

De prestaties komen live binnen in Strava. Daardoor is de motivatie extra groot om de prestaties van de andere deelnemers meteen te overtreffen. Iris: “Je ziet dat mensen de challenge meerdere keren geprobeerd hebben, om toch maar eerste te kunnen worden.” Het competitieve is dus een grote drijfveer om te sporten, aldus Robbert. “We hoorden van anderen dat ze veel aan de competitie hadden. Dat je niet gewoon voor jezelf gaat sporten, maar met een doel.”

Een boost voor je mentaal welzijn

Een bijkomend voordeel: sport heeft een goede impact op je mentale gezondheid.

Robbert: “Ik krijg er veel voldoening van om eens te gaan sporten. Het geeft structuur aan mijn dag en daar word ik gelukkiger van.”

Céderic: “Toen ik vroeger een hele dag naar de campus ging, kwam ik thuis met een gevoel van voldoening. Nu ik les volg achter de computer heb ik dat minder. Maar door te sporten krijg ik dat gevoel weer wel. Dan denk ik: ik heb iets goeds gedaan vandaag.”

Iris: “Ik merk veel verschil als ik even geen tijd heb gehad om te lopen. Het doet goed om even buiten te zijn en weg van die vier muren. Als je sport, word je toch wel positiever, dat merk je al terwijl je bezig bent: er komen dan geluksstofjes vrij.”

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Misschien ook interessant?

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.