Benefiet geneeskunde

Dit jaar staat februari in het teken van solidariteit voor de opleiding geneeskunde. De studentenverenigingen van de opleiding slaan dan namelijk – net als de vorige jaren – de handen in elkaar tijdens de benefietmaand. Het doel: leuke en gevarieerde activiteiten organiseren en daarbij een mooi bedrag ophalen voor het goede doel. Dit jaar werd een gekozen voor CODA, een vzw die werkt rond palliatieve zorg. Ook als je geen geneeskunde studeert, ben je welkom om mee te doen aan de activiteiten. Prof, assistent, student aan een andere (GGW)-opleiding of sympathisant … wie je ook bent, er is vast voor jou een activiteit in het aanbod te vinden.

Daphne is voorzitter van SOGA en werkte in het verleden reeds mee aan de organisatie van de benefietmaand. Zij geeft een woordje uitleg over het initiatief: “Al zo lang ik mij kan herinneren, organiseren EMSA, Soga en Aesculapia samen een benefietweek in de tweede week na de lesvrije week. Vorig jaar is ook Chimes daarbij gekomen. Hierdoor konden we zo veel activiteiten aanbieden, dat we de organisatie hebben uitgebreid naar een maand.”

De hele maand lang werken de verenigingen toe naar hetzelfde doel: zoveel mogelijk geld inzamelen voor CODA vzw. Deze organisatie zet zich in om zorg en comfort te bieden aan ongeneeslijk zieke mensen met een beperkte levensverwachting. Daphne: “In de geneeskunde is het belangrijkste doel: genezen. Maar als dat niet kan, is ondersteunen bij het levenseinde het mooiste wat je kan doen.”

Sommige activiteiten staan expliciet in het teken van palliatieve zorg. Chimes houdt op 22 februari bijvoorbeeld een lezing en workshop over transplantatieheelkunde. Dat is een groot onderwerp rond het levenseinde. Ook EMSA engageert zich om het onderwerp kenbaar te maken. Zij publiceren interviews waarin de werking van CODA vzw wordt uitgelegd.

Naast geld inzamelen en awareness creëren, heeft de benefietmaand nog een doel: studenten dichter bij elkaar brengen. Dat zou alvast moeten lukken met verbindende activiteiten die op de planning staan. EMSA heeft bijvoorbeeld een wandeling in de buurt van de campus uitgestippeld. Na aankoop van de routebeschrijving kan je de wandeling met groepjes van max. 4 volgen. Door teamwork kan je onderweg vragen en opdrachten oplossen.

Aesculapia, die traditioneel een TD organiseert tijdens de benefietmaand, gooit het over een andere boeg en verkoopt een gepersonaliseerd kaartspel met allerlei grappige quotes, weetjes en levenswijsheden van huidige én voormalige praesidiumleden. Daphne: “Zo kan je nu een gezellige avond spelen met je gezin of knuffelcontact, en later met je vrienden op café.”

SOGA sloeg dit jaar ook een iets andere weg in. Waar het andere jaren gaat om een traditionele quiz, is het nu op 18 februari tijd voor een crimi-spel. Hierbij moeten de deelnemers, nog steeds in teams, de koppen bij elkaar steken en hun handen in elkaar slaan om samen online het mysterie op te lossen. 

Krijg je ook zin om mee te doen? Twijfel dan niet: door deel te nemen aan de activiteiten, steun je niet alleen een goed doel, maar kom je ook in verbinding met je collega of medestudent. Lees hier alle informatie en kies snel iets uit om samen te doen!

Misschien ook interessant?

Goesting

Goesting

Het is nu ongeveer één jaar geleden dat we in deze eigenaardige situatie zijn beland. Een jaar van thuis zitten, met...

Wij zijn bereikbaar!

Wij zijn bereikbaar!

Beste medestudent, Hoe gaat het nu met jou, echt? Heb je het in dit rare coronajaar even wat moeilijker? Dan ben je...